Dirk Ottoy

Sinds 1990 staat het Bhag-ensemble op eigen benen, vanaf 1992 o.l.v. Dirk Ottoy.

Na zijn studies Latijn-Wiskunde aan het Sint-Jan-Berchmanscollege te Brussel gecombineerd met muziekstudies aan de gemeentelijke muziekacademie van Anderlecht en de Rijksmuziekacademie te Schaarbeek, studeerde Dirk Ottoy af als Laureaat Orgel, Muziekopvoeding en Muziekgeschiedenis aan het Leuvense Lemmensinstituut. Verder behaalde hij er een Eerste Prijs Fuga en werd hij tevens Laureaat Kamermuziek. Hij volgde bijkomend orkestdirectie bij Edmon Saveniers aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen en bij Rob Casteels aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Brussel.

Sinds 1981 was hij aan het Lemmensinstituut verbonden als docent Harmonie en Praktische Harmonie.
Sedertdien was hij tevens leraar Harmonie en Kamermuziek aan de Stedelijke Servaisacademie te Halle. Hij was jarenlang continuo-speler bij het ensemble Marsyas olv. Edmond Saveniers en ook enkele jaren als freelance organisatie verbonden aan de voormalige Vlaamse Opera te Antwerpen.

In januari 1999 werd hij directeur van de Stedelijke Servaisacademie voor Muziek, Woord en Dans te Halle. Verder was hij actief in verschillende gezelschappen. Meer dan 30 jaar was hij de vaste begeleider van het Jan-Niklaaskoor, dat mee aan de oorsprong ligt van het ontstaan van het Bhag-ensemble. In 2005 heeft hij de leiding van het Jan-Niklaaskoor overgenomen van zijn schoonvader Jan Devillé. 

Dirk Ottoy

We namen met droefheid afscheid van Dirk, veel te vroeg, in 2016.

Dietske Devillé

Dietske Devillé

Als gepassioneerd barokmuzikante geeft ze haar eigen inbreng aan de muziek die ze dirigeert, met eerbied voor de oorspronkelijke compositie. 

Dietske Devillé werd geboren in 1982 in een grote en muzikaal heel actieve familie. Thuis waren klavierinstrumenten en muzikale bedrijvigheid volop aanwezig. Haar grootvader dirigeerde het Jan-Niklaaskoor, richtte destijds de Jan-Niklaasstichtingen de jeugdmuziekschool mee op. Dietske zou daar haar eerste muzieklesjes volgen. En Nonkel Dirk (Dirk Ottoy) leidde na Jan jarenlang koor en stichting. Ook het Bhag-ensemble heeft zijn wortels in dezelfde beweging. 

Dietske studeerde in de Kunsthumaniora piano, blokfluit en cello, en kreeg daar ook de liefde voor koormuziek te pakken. Ze zette de logische volgende stap naar het Conservatorium waar ze directie volgde bij Dirk Brossé. Dankzij de studie Muziektherapie in Nederland leerde ze een andere kant van muziek kennen. Als muzikale duizendpoot verleent ze haar medewerking aan verschillende vocale en instrumentale ensembles en ze mocht op die manier een aantal projecten muzikaal verzorgen in België en de buurlanden tot zelfs in China en Rusland. 

Sinds september 2019 volgde ze directieles bij Johan Evenepoel. Ze treedt vandaag dus verder in de voetsporen van haar peter Jan Devillé en wijlen Dirk Ottoy.